BIM voor landschapsarchitectuur
Building Information Modeling (BIM) is voor veel architecten, ingenieurs, aannemers en andere bouwprofessionals een vaste waarde geworden binnen de workflow. Maar waar ligt de meerwaarde voor de landschapsarchitect?

Past dit groter BIM-verhaal überhaupt wel bij de landschapsarchitect die traditioneel gezien schetsen maakt met de hand en deze dan in het beste geval op de computer visualiseert in 2D en 3D? Natuurlijk. Gezien de vele projecten die tegenwoordig BIM-bestanden vereisen, zou je kunnen stellen dat groenprofessionals niet kunnen achterblijven.

Voordelen van BIM

  • Vroegtijdige identificatie van problemen of conflicten.
  • Gedetailleerde documentatie van het project.
  • Efficiëntere communicatie met klanten en collega’s.

Wist je dat…

Vectorworks Landschap al jaren een BIM-workflow mogelijk maakt, zonder dat tuin-en landschapsarchitecten dit benoemen als BIM? 2D- en 3D ontwerpen kunnen namelijk al enige tijd worden aangevuld met slimme, hybride objecten en data in worksheets.

Naar de toekomst toe zullen deze functies verder uitgewerkt worden, voornamelijk op basis van feedback uit de sector zelf. Of zoals Eric Gilbey, product manager bij Vectorworks, het verwoordt: ”Meer dan 70 procent van de updates in onze productversies van 2016 en 2017 werden gebaseerd op feedback van onze klanten. Ons doel is dan ook om het ontwerpen van tuin- en landschapsprojecten te vergemakkelijken. Architecten zouden geen tijd mogen verliezen met het creëren van bepaalde content, zoals een plant of een boom.”

Het Plantgereedschap in Vectorworks 2017 laat ontwerpers toe om planten op te stellen op basis van ruimte en aantal.

Duurzaam ontwerpen

Energie-efficiëntie en duurzaamheid zijn de belangrijkste drijfveren voor het gebruik van BIM. ”Vectorworks Landschap heeft alles in zich opdat je als ontwerper rekening kan houden met de opgelegde richtlijnen. De intelligente objecten rapporteren dit soort data meteen in worksheets, zodat je klanten en medewerkers uitgebreid kan briefen over de energie-efficiëntie van je project. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk een boom verplaatsen om de zonnewarmtebelasting te minimaliseren, of kan je de waterefficiëntie van je irrigatiesystemen analyseren zodat je zeker het juiste materiaal en de juiste planten gebruikt. Daarnaast kan je ook zelf relevante informatie toevoegen aan deze slimme objecten.”, aldus Eric Gilbey.

Nieuwe irrigatie-tools ondersteunen het bevloeiingsontwerp. Zo geeft het gereedschap Beregeningszone je opties om zones te creëren met een gelijke waterbehoefte. Met een Vectorworks Rekenblad controleer je daarna de waterefficiëntie. Of het nu gaat om hoofdleidingen, sprinklerkoppen, druppelsystemen, ventielen of andere systeemcomponenten: ze voldoen volledig aan de industriestandaarden en kunnen op een flexibele manier in een ontwerp(documentatie) gebruikt worden.

Het belang van de klimaatverandering en het bijhorende resource management mag niet onderschat worden. Vectorworks Landschap speelt hierop in door rekening te houden met water-, vegetatie- en bodembeheer, zodat je de impact van je projecten op het milieu kan monitoren en analyseren.

BIM voor landschapsarchitectuur for the win

”Net zoals we reeds zagen binnen de architectuursector, verwachten we ook binnen de landschapsarchitectuur een groeiend gebruik van BIM,”, zegt Gilbey. ”Het zal de klant heel wat besparen op het vlak van installatiekosten, het behoud van bepaalde bronnen zal worden gevrijwaard middels water-, vegetatie- en bodembeheer en de workflow zal worden vergemakkelijkt vanaf het schematisch ontwerp tot en met de bouwdocumentatie.”

(bron: GeoDataPoint: editie februari 2017)

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660